Ziua în care ne întoarcem în viitor: ce tehnologii prezise în „Back to the Future” sunt reale acum
Pentru noi, cei născuți prin anii ’90, Back to the Future este o legendă, nu o simplă serie de filme, iar 21 octombrie 2015 nu e o zi obișnuită, ci e ziua în care ne-am întors în viitor.
În filmul Back to the Future II, care a avut chiar mai mult succes decât predecesorul, 21 octombrie 2015 e ziua în care Marty și Doc ajung în viitor. De la mașini zburătoare, gadgeturi care ne simplifică viața sau realitate virtuală, Back to the Future II a prezis o serie invenții inedite. După 26 de ani, o parte dintre ele există în 2015, însă pentru altele mai avem de așteptat.
„Trăim în lumea pe care ei au prezis-o, cu câteva excepții. Acesta este viitorul imaginat de ei” a spus Jason Bradbury, prezentatorul emisiunii The Gadget Show, conform The Independent. Până și mașina timpului cu care aceștia călătoresc în viitor este realizată cât mai științific posibil. „Ei chiar au creat un model al unui reactor termonuclear, bazat pe cele mai bune teorii științifice existențe în 1984” a mai spus acesta.
Bradbury este atât de pasionat, încât și-a cumpărat modelul Delorean (DMC 12) al mașinii din film și a modificat-o, că să arate că varianta vintage din film. Acum, are o mașină aproape identică cu cea din film, inclusiv pe interior, și se pare că oamenii sunt fascinați de ea, așa cum era de așteptat. Atunci când atinge viteza de 88 mile la oră, cu care călătoreau îndrăgitele personaje din film în viitor, ecranele se deschid și strălucește ca și cum ai călători prin timp. „Polițiștii ar rămâne mască dacă ar vedea de ce e capabilă. Dar nu am mers cu ea pe stradă decât o data”, a mai spus Bradbury.
[related]
Am scris acum nu mult timp un articol despre filmele SF care au prezis tehnologii și invenții. E destul de amuzant să comparăm imaginea pe care echipa de producție a filmului a avut-o despre anul 2015 cu realitatea. În orice caz, destul de multe dintre tehnologiile la care ne așteptam pe atunci au devenit palpabile.
Ce tehnologii a prezis filmul
Deși apelul video nu mai reprezintă nimic inedit astăzi, în 1989, oamenii nu dețineau nici măcar telefon mobil. Prin urmare, ideea de a-l vedea live pe cel cu care vorbești la telefon era pur scenariu SF. Iată-ne în 2015, când fie că o facem prin Skype, pe Facetime sau prin alte aplicații similare, apelul video e la ordinea zilei.
Dacă vă mai amintiți, în film, copiii lui Marty pot folosi dispozitive wireless pentru a se uita la televizor sau pentru a vorbi la telefon. De asemenea, mai pot vorbi cu holograme, și chiar dacă noi încă nu putem face asta, Microsoft are în plan să lanseze ochelarii HoloLens, cea mai imersivă tehnologie anunţată până acum de vreo companie. Este hibridul perfect dintre Oculus Rift și Google Glass. În primele demonstraţii realizate folosind HoloLens, un jucător de Minecraft avea întreaga hartă în faţa ochilor şi putea interacţiona cu ea de parcă se află pe un câmp real şi se pregăteşte să meargă la sapă.
Nu sunt încă la îndemâna noastră, dar mașinile zburătoare există. Atunci când eram mici eram convinși că în viitorul foarte apropiat ele vor reprezenta principalele mijloace de transport, dar am fost dezamăgiți să constatăm că tehnologia nu avansează într-un ritm chiar atât de alert. Vestea bună e că ajungem acolo, cu pași mici dar siguri. Există mai multe companii care lucrează la astfel de automobile uimitoare, chiar dacă prețurile exorbitante nu le vor face accesibile cetățenilor cu venituri rezonabile. Terrafugia a obținut acordul pentru The Transition, un vehicul-hibrid între o mașină și un avion, chiar de la Asociația Federală pentru Aviație. De asemenea, Aeromobil a prezentat un prototip de mașină zburătoare care poate fi folosită înclusiv pe șosea, ca orice automobil obișnuit.
Să nu neglijăm totuși faptul că avem mașini electrice și autonome. Momentan, liderul pe piața mașinilor electrice este Tesla, dar sunt destui care vor să îi fie competitori. Una dintre companii ar fi Toyota, care a profitat din plin de ocazia „întoarcerii în viitor” și a gândit o reclamă care i-a reunit pe Marty și Doc.
Skateboardul care zboară era un vis al copiilor în anii ’90. Ei bine, Lexus l-a transformat în realitate chiar anul acesta, inventând primul skateboard care levitează la o distanță mică deasupra pământului, și care conține magneți și conductori răciți cu nitrogen lichid. Din păcate, compania nu are de gând să producă la scară largă placă, așa că mai avem de așteptat până când va deveni un obiect comun în viețile noastre.
De ce ne mai legăm la șireturi în 2015? Una din predicțiile filmului din 1989 era că în 2015 nu vom mai avea nevoie să ne legăm șireturile, ci vor fi inventați pantofii care fac asta singuri. Din păcate, nimeni nu a reușit să inventeze așa ceva, dar specialiștii promit că în viitor vom avea haine ceva mai inteligente.
Și alte companii au profitat de isteria fanilor pe internet. De exemplu, în ambele filme, două branduri au apărut destul de des, cu produse plasate și menționate în dialoguri: Pepsi și Nike. În ceea ce privește Pepsi, compania nu a făcut decât să ofere sucuri gratuit celor de pe platou. Bob Gale, regizorul și producătorul legendarului film, a spus că și-a dorit Pepsi în film pentru că logo-ul se modifică în timp, și e astfel mai de efect să ilustrezi contrastul dintre trecut și viitor.
În Back to the Future II, când Marty și Doc ajung în 2015, sucul pe care îl caută se numește Pepsi Perfect. Desigur, are un nou logo, dar și un conținut diferit, plin de vitamine și minerale. Desigur, asta încă nu s-a întâmplat, Pepsi fiind în continuare o alegere nu tocmai înțeleaptă pentru siluetă și sănătate.
Totuși, pentru că nu putem să nu apreciem marketingul inteligent, Pepsi a creat 6.500 de sticle în ediție-limitată de Pepsi Perfect pe care le va vinde pentru 20 de dolari în onoarea Back to the Future. Compania plănuiește asta de mulți ani, potrivit lui Lou Arbetter, director senior de marketing. Reclama, de asemenea, e ingenioasă și a creat vâlvă și la ediția new-yorkeză a Comic Con.